Det stavas te-e

mars 27, 2009 at 1:27 e m (Övrigt)

Detta är tänkt vara det första av flera inlägg i en serie.  Det kommer att vara inlägg kantade av felstavningar, goda intentioner, konspirationsteorier och allmänt språkligt förfall.

Kommer ni ihåg när man lärde sig alfabetet? I skolan hade vi en lång rad med alla bokstäver i ordning. Bokstäverna stod som versaler och gemener och till varje ruta fanns en liten bild som illustrerade ett ord där bokstaven förekom. ‘O’ hade kanske en orm, ‘H’ möjligtvis en häst och ‘T’ hade en kopp varmt TE. Det är den perfekta bilden att representera bokstaven ‘T’. Först och främst därför att bokstaven och ordet uttalas precis likadant. En extra bokstav för att belysa att det handlar om ett ord och inte en bokstav gör det inte svårare, inte om vi talar om ‘E’ i alla fall.

Hur ska barn kunna lära sig stava om vuxna människor inte ens kan skriva ett ord som ‘TE’ utan att göra fruktansvärda ingrepp i det svenska språket? De enda orden som är lättare att stava än ‘TE’ är ‘Å’, ‘Ö’ och ‘I’. Vad har vi att vänta här näst? Meningar i stil med: Jag badade í ehn åh phå én öde öh???

Språket gråter

Thé, The, Té, tre av tre!

Annonser

2 kommentarer

  1. Ninja Dixon said,

    ”Hur ska barn kunna lära sig stava om vuxna människor inte ens kan skriva ett ord som ‘TE’ utan att göra fruktansvärda ingrepp i det svenska språket?”

    Hahahahahahahahahaahahaha! Snälla, ”fruktansvärda ingrepp i det svenska språket”. Det finns inte allvarligare saker än det? Eller har vi en Sverigedemokrat på den här bloggen?

    • Jonas said,

      Givetvis har jag överdrivit en smula kring detta ”dagens I-lands problem”. Men eftersom hela bloggen endast består av språkanmärkningar så är det nog knappast förvånande. Men Sverigedemokrat, var kom det ifrån? Det är bara onödigt. Inte drar jag slutsatsen att du är miljöpartist bara för att du verkar lite dum i huvudet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: